HELYI HORGÁSZREND

érvényes: 2024.01.01-től

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

• Szükséges dokumentumok:
      Az egyesület horgászvizein horgászni a következők birtokában lehetséges:
      - Magyar horgászkártya
      - Állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy és fogási napló
      - Az egyesület által kiadott területi jegy vagy napijegy
      - Személyi igazolvány
  • Mások zavarása, a túlzott zajkeltés (pl: hangos zene, kiabálás, üvöltve beszélgetés) minden formája tilos. Nyilvánvaló alkoholos befolyásoltság, bódult vagy tudatmódosult állapot esetén a horgászat folytatása megtiltható a terület azonnali elhagyására való felszólítás mellett.
  • Nemes halakra vonatkozó tilalmi idők az Országos Horgászrend szerint. A harcsa tilalmi ideje alatt TILOS a célzott harcsahorgászat és elvitele ez idő alatt nem engedélyezett!
  • Hatályos Országos Horgászrend itt tekinthető meg:MOHOSZ Horgászrend
  • A ponty legkisebb kifogható mérete 35 cm és az 5 kg feletti pontyot és amurt mérlegelés után haladéktalanul vissza kell engedni!
  • Telepítés után egy hétig TILOS a horgászati tevékenység a halgazdálkodási területen!
  • A halőri ellenőrzés során vagy gépjármű átvizsgálás során mindenki adja meg a kölcsönös tiszteletet, ráutaló magatartást és teljesítse a szolgálatban lévő halőr azon kéréseit mely a feladata ellátásához szükséges.
  • Egy négyzetméternél nem nagyobb csalihalfogó háló engedélyezett a ragadozó halas horgászatnál
  • Minden horgásznak kötelező halvédelmi eszköz a pontymatrac.

• NYITVA TARTÁS:
    A strandon kívüli területen: Január 1. - December 31. 00:00-24:00 (Mindenkinek)
    A strand területén: Május 1. – Augusztus 31. 05:00-21:00 (részletek a II. pontban)
  • Bojlis jegyet váltani nem lehet a Belső-tóra csak a Külső-Víztározóra.

Külső-Víztározó:

• NYITVA TARTÁS: Április 1.- Október 31. 00:00-24:00 (napijegy)
                                 Egész évben  00:00-24:00 (egyesületi tagok)
  • A bojlis jeggyel a hal elvitele szigorúan TILOS!
  • Bojlis jegyhez kötelező halvédelmi eszközök és mentalitás:
    - Pontymatrac / Pontybölcső
    - Fertőtlenítő spray
    - Nagy méretű merítőháló (min. 90cm)
    - Mérlegelő háló vagy úszó mérlegelő
    - A hallal való maximális kíméletes bánásmód

II. HALGAZDÁLKODÁSI TERÜLETHASZNÁLAT ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM AZ EGYESÜLET VÍZGAZDÁLKODÁSI TERÜLETEIN

• A parti horgászhely csak akkor foglalható el, ha előtte az ott lévő szemét eltakarítása megtörtént.
  • A horgászat során keletkezett szemetet a horgász köteles a területről eltávolítani. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a maghéjak stb. eldobása is.
  • A horgászatot szemetes helyen megkezdeni TILOS! Az esetlegesen ott maradt szemetet össze kell gyűjteni a horgászat megkezdése előtt és jelenteni a halőrnek.
  • Foglalt hely nincs! Senki ne kérjen olyat a másiktól, hogy engedje oda mert az az "ő helye." Ilyen esetben azonnal szólni kell a halőrnek!
  • Tüzet gyújtani mindkét halgazdálkodási vízterületen szigorúan TILOS! Csak külön vezetőségi engedéllyel vagy a kijelölt helyeken lehetséges csak!
  • A vízminőség védelme érdekében kizárólag természetes alapanyagú vagy abból készült etetőanyaggal lehet horgászni. TILOS kutyatáppal, és minőségileg nem megfelelő (penészes, mérgező, rohadt, stb.) takarmánnyal, bojlival stb. etetést végezni.
  • Etetés mennyiségére vonatkozó szabályok: Naponta 2 kg etetőanyag vagy 1 kg bojli engedélyezett.
  • A horgászhelyen, illetve a horgászat során a természet védelmének szabályai értelmében a horgászati tevékenységen túl tilos a helyi élővilág állapotának, minőségének bármilyen megváltoztatása, zavarása, a víz szennyezése és a szemetelés bármilyen változata. A természeti és az épített környezet megóvása, a tisztaság fenntartása a használók kötelessége, kártérítési felelősség vállalása mellett.
  • A horgász halpusztulás, víz- és környezetszennyezés észlelését köteles a halőr vagy a halgazdálkodásra jogosult felé azonnal bejelenteni.

Belső-Tó:

• A strand területével határos tavon, egészen a közúti hídig az éjszakai horgászat egész évben TILOS! Horgászni csak 05:00-21:00 között lehetséges ezen a területen. Az I. pontban meghatározott nyitvatartási időben.
  • A kemping és a strand területén horgászni csak érvényes a területre belépésre jogosító karszalaggal lehet!

Külső-Víztározó:

• A feszítős harcsahorgászat végeztével a szakítózsinór hulladék eltávolítása kötelező ugyan úgy mint a zsinór süllyesztő súlyok, lerakott bóják, karók, zsinór terelők stb.!

III. ESZKÖZ HASZNÁLATI SZABÁLYOZÁSOK ÉS RENDELKEZÉSEK

• Csónakot etetés céljából használni lehetséges mindkét tavon
  • Csónakra szerelt halradar engedélyezett
  • A vízgazdálkodási területeken a csónakmotorból csak elektromos engedélyezett

Belső-Tó:

• Csónakkal végszerelék behordása a Belső-tavon szigorúan TILOS!
  • Etetőhajó használata a Belső-tavon TILOS!
  • Behúzós horgászatot végezni a Belső-tavon TILOS!

Külső-Víztározó:

• Feszítős harcsahorgászat során a csónakkal való csalihal behordása és elhelyezése a feszítő fő zsinóron engedélyezett és a II. pontban leírt erre vonatkozó környezetvédelmi előírások betartása kötelező!
  • Harcsahorgászat során a stupek csónakkal való behordása engedélyezett.
  • Csónakkal végszerelék behordása csak bojlis jegy birtokában lehetséges!
  • Etetőhajót csak érvényes bojlis jegy birtokában lehet használni. Mindenki másnak tilos a használata mind behordásra mind etetésre egyaránt!
  • Etetőhajón lehetséges felszereltség: horog kioldó, halradar, autopilot rendszer, led reflektor (nem igényel magyarázatot)
  • Etetőhajón TILOS: „H”-bója és dőlőbója kiszedő kampó
  • Bent „maradt” etetőhajót a halőr tud segíteni kihozni csónakkal. Ennek díja 2.500 Ft amennyiben a horgász nem rendelkezik saját csónakkal.

IV. SPECIÁLIS SZABÁLYOK

• Háromágú horog használata a 2023-as MOHOSZ rendelkezések szerint már TILOS!
  • Háromágú horog, drótelőke alkalmazása ragadozóhalas horgászat esetében engedélyezett csak mely a MOHOSZ által is elfogadott.
  • Vágóhorog használata TILOS!
  • A harcsa horgászat során készségenként maximum 2 db 1 ágú horog engedélyezett
  • A sportcélú harcsahorgászok ha tehetik vizes ponyvára fektessük a halat a fotózás előtt. Függőleges irányba a száj és kopoltyú nyílásain felemelni a halat TILOS.
  • Csónakból való kuttyogatás nem engedélyezett.
  • A halgazdálkodási területeken fix etető bóját kihelyezni TILOS csak dőlőbója elhelyezése lehetséges melyet időszakosan takarítani szükséges!
  • Halradar használata medertérképezés céljára engedélyezett.

Belső-Tó: -

Külső-Víztározó:

• A sportcélú harcsa horgászat során a feszítős módszerhez használhatnak karókat, zsinór terelő karókat de a horgászat végeztével ezeket köteles a horgász kiszedni. Elmulasztása szankciót von maga után!
  • A bojlis végszerelék esetében a leadcore használhat nem szükségszerű a mederviszonyok miatt, de nincs tiltva maximum 100 cm-es hosszúságig.
  • A bojlis végszerelékben a szakáll nélküli horog nem kötelező, de szabadon választható ha a horgász jobban preferálja.
  • A bojlis területi jeggyel való horgászat során elhagyós vagy inline ólom engedélyezett csak. Fix forgós, kapcsos vagy egyéb módszerrel az ólom rögzítése TILOS!
  • A bojlis "elhagyós" végszerelékben ha a klipsz le van zárva, ragasztva, gyorskötegelővel rögzítve stb. az szankciót von maga után és a horgászat azonnali befejezését!
  • A bojlis területi jeggyel a fonott előtét zsinór használata TILOS! Előkének használható maximum 40 cm hosszban!

V. KÉSZSÉG, MENNYISÉG- ÉS MÉRETKORLÁTOZÁSOK

•   Horgászkészség:
    - Felnőtt horgász: 2 db készség, készségenként 1 db horoggal
    - Idegen horgász:  2 db készség, készségenként 1 db horoggal
    - Kedvezményes (65 év feletti), ifjúsági horgász, külföldi: 1 db készség, 1 db horoggal
    - Sporthorgász: 1 db készség, 1 db horoggal
    - Gyermek horgász: 1db úszós készség, 1 db horoggal
    - Bojlis horgász: 2 db készség, készségenként 1 db horoggal
    - Harcsa horgász: 2 db készség, készségenként 2 db horoggal (egyágú!)
    - Pergető horgász: 1 db készség, 1 db csali
Fogható mennyiség és vásárolható jegytípusok 2024.01.01.-től
ponty egyéb nemes keszegféle harcsa
napi heti éves napi heti éves napi napi heti éves

Felnőtt Parti horgász (nem halas jegy)

Felnőtt Általános horgász (halas jeggyel)

Bojlis horgász

Kedvezményezett (65 év feletti)

Sporthorgász

Ifjúsági horgász

5 db

Gyermek horgász

1 kg

Külföldi horgász

3 kg

Pergető horgász

Harcsa horgász

Idegen horgász jegy

15 db

-  2024-től a kiegészítő hal elviteli jegy megszűnt.
-  Egyéb nemes halnak számít az amur is!
-  A Mohosz szerint megállapított napi maximum 3 db nemes betartása kötelező.
-  A harcsa kifogható legkisebb mérete 70 cm és a legnagyobb mérete 130 cm. A 70-130 cm-es méret tartományon kívüli harcsát vissza kell engedni!
-  A heti mennyiség számolás: Hétfőtől vasárnapig tart egy naptári hét és ez idő alatt él a korlátozás. Hétfőn 00:00-kor újraindul a hét és a heti db szám limit

VI. KIEMELT SZABÁLYSZEGÉSI CSELEKMÉNYEK ÉS IRÁNYADÓ SZANKCIÓK

• A horgász a területi jegy jogosultjaként a horgászat megkezdésével elismeri a horgászatra vonatkozó országos és helyi szabályok ismeretét és vállalja azok maradéktalan betartását. Tudomásul veszi, hogy köteles a halőri intézkedések betartására, az ellenőrzés során az együttműködésre.
  • Jogosulatlan horgászattal kapcsolatos bűncselekmény, a területi jegy hatálya alá tartozó vízterületeken elkövetett szabálysértés kapcsán kiszabott jogerőssé vált halgazdálkodási hatósági bírság vagy eltiltás esetén, illetve a helyi horgászrendben meghatározott szabályok megszegése esetén a területi jegye visszavonásra kerülhet, és az adott halgazdálkodási területről kitiltásra is kerülhet!
  • A területi jegy visszavonását és a vásárlástól való eltiltást megalapozó kiemelt cselekmények és az eltiltás mértéke:
    • Horgászattal, halászattal kapcsolatos bűncselekmény (pl. nagy értékű lopás, orvhalászat, állatkínzás) elkövetése: 3-5 év
    • Halőri intézkedés végrehajtásának megtagadása, akadályozása: 3-5 év
    • Eltiltás alatt álló személy jogosulatlan horgászata: 1-5 év, de legalább az eltiltás idejének a duplája
    • Felső méretkorlátozás megsértése: 1-5 év
    • Alsó méretkorlátozás megsértése: 1-5 év
    • Darabszám korlátozás megsértése: 1-5 év
    • Mennyiségi korlátozás megsértése: 1-5 év
    • Bármilyen horgászattal kapcsolatos adatszolgáltatásnál valótlan személyi adat közlése, rögzítése, horgászokmány meghamisítása, azon a személyi adatok módosítása: 1-5 év
    • Halgazdálkodási hatóság által megállapított szabálysértés az itt külön nem nevesített cselekmények esetében: 1-3 év, de legalább az eltiltás ideje
    • Hal jelölése, csonkítása: 1-3 év
    • A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, hal beírásának elmulasztása): 1-3 év
    • Tilalmi idővel védett, vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása: 1-3 év
    • Méretkorlátozással védett hal élő állapotban történő elszállítása vagy annak kísérlete: 1-3 év
    • Egyéb, az Országos Horgászrend keretében rögzített tilalom megsértése: 3 hónap -1 év

VII. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

• A területi jegy kiadója, ill. a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezet, mint jogi személy az általa kezelt területeken bekövetkezett balesetekért és károkért felelősséget nem vállal, egyben kártérítési kötelezettségét kizárja.
  • A horgászok a vízparton, a horgász területeken elhelyezett berendezési tárgyakat, horgászati és vízi létesítményeket kizárólag a saját felelősségükre használhatják.
  • Az itt nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, a horgászatra, a halgazdálkodásra, a hal védelmére, a környezet -és természetvédelemre, valamint a rendészeti tevékenységre vonatkozó jogszabályok és MOHOSZ szabályozások, továbbá az egyesületi szabályzatok előírásai és rendelkezései az irányadók.
  • A horgász a horgászat megkezdése előtt köteles megismerni és a horgászat során betartani a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII.29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit, valamint az Országos Horgászrend és a helyi horgászrend szabályait.