Horgászzsinór fajták

Horgászzsinór fajták

A horgászat különböző technikái között talán az egyetlen közös pont, amely minden fajta módszernél megtalálható, a horgászzsinór. Ahogy különféle horgász módszerek vannak, teljesen természetes, hogy különféle horgászzsinór fajták is találhatóak az üzletek polcain.

Rengeteg méretben, színben, kiszerelésben találkozhatunk a boltok polcain a horgászzsinórok fajtáival. Ebben az írásban megpróbálunk egy kis támpontot adni a horgászzsinór fajták közti eligazodásban. Mielőtt belevágnánk, egy kis történelmi áttekintés, hogyan is jutottunk el oda, hogy a horgászzsinórok erdejében eltévedhessünk. Egyáltalán, a horgászzsinórt miért nevezik damilnak is? 

Horgász zsinór fajták – a kezdetek

A horgászat kezdetekben élelemszerző tevékenység volt. Ennek ellenére igen hamar kedvelt időtöltéssé is vált. A horgász zsinór szinte a kezdetektől jelen van a horgászok életében. Természetesen az ősemberek nem sétálhattak be egy boltba, hogy kiválasszák a horgász zsinórok fajtái közül a számukra szimpatikus, adott célhalra megfelelő zsinór fajtát.

Ezért kezdetekben növényi szálakból, állati szőrből készült a zsinór. Feltehetően hamar rájöttek, hogy minél messzebb vannak a víztől, annál nagyobb eséllyel foghatnak halat. A vízbe tartott horog valószínűleg nem volt túl eredményes, ráadásul elég fárasztó mutatvány is lehetett. A technika fejlődésével a horgász zsinór fajták között vezető szerepet kaptak a selyemből készült zsinórok. Ezek ára igen magas volt, és sokat kellett velük foglalkozni. Magukba szívták a vizet, és sérülékenyek is voltak. Horgászat után szárítgatni, ápolni kellett a zsinórt.

Horgász damil

A nejlon horgászzsinór fajták, azaz a horgász damil megjelenését követően a selyem visszatért a ruhaiparhoz. A német horgászfelszereléseket is gyártó D.A.M. cég hozta létre 1875-ben. Neve eredetileg damyl volt, ami a nylon szóból és a cég nevéből képződött. Ez a zsinór márkája volt, nem maga a horgászzsinór elnevezése. Aztán átvették ezt a nevet, és elterjedt a többi cég által készített horgászzsinórokra is.
Talán a D.A.M. cég sem sejtette, hogy mekkora iparágat indított el. Ahogy feltehetően arra sem gondolt, hogy mekkora segítséget nyújt a horgászoknak. Ez az új horgászzsinór fajta jóval olcsóbb, és igénytelenebb volt, mint a korábban használtak. A nejlon nedvszívó képessége nulla, ezért nem kellett szárítgatni. A mai nejlon zsinórok tehát, a cikk írásakor, 143 éves múltra tekintenek vissza.

Monofil zsinór

A monofil zsinór a horgászzsinórok fajtái között talán a legelterjedtebbek. Sokáig hazánkban nem is nagyon lehetett más fajtával találkozni. A monofil zsinórokat egy speciális eljárással készítik. Nagyon vékony lyukakon préselik át a megolvasztott műanyagot, majd ezeket a szálakat nyújtják tovább. Teszik ezt egészen addig, míg el nem érik a kívánt vastagságot. Mérettartománya az egészen vékonytól a nagyon vastag, erős méretig terjed, 0,1-1 mm között szinte minden féle méretben megtalálható.

A vékonyabb fajták főképp horogelőkére használatosak, ezek lágysága, nyúlékonysága előnyös a csali felkínálás során. Kiválasztásuknál fontos figyelembe venni szakítószilárdságukon, valamint vastagságukon felül süllyedő képességüket is.

A monofil horgászzsinórok fajtái között szót érdemel a fluorocarbon zsinór is. Ezek a zsinórok főképp abban különböznek hagyományos társaiktól, hogy szinte teljesen átlátszóak. Emiatt a tulajdonságuk miatt azonban kissé sprődebbek, mint hagyományos társaik. Főképp horogelőke, vagy dobóelőtét kötéséhez használják őket, de a pergető horgászok gyakran alkalmazzák főzsinórként is.

Fonott zsinór

A fonott horgászzsinórok fajtáit több szálból készítik. Ezeket a szálakat összefonják, innen származik nevük is. Ezeket a zsinórokat az jellemzi, hogy semmilyen nyúlásuk nincsen, és hihetetlenül erősek a monofil horgászzsinór fajtákhoz képest. Használják őket horog előkeként, hiszen vékony méretben is rendkívül nagy a szakítószilárdságuk. Legtöbb esetben dobóelőtétként kerülnek bevetésre, amikor sokat, vagy nagy súllyal kell dobni. A pergető horgászok előszeretettel alkalmazzák főzsinórként is, de a feeder horgászatban is egyre népszerűbb a fonott horgászzsinór főzsinórként való használata. A feeder vonal elterjedése a fonott zsinór nyúlásmentességének köszönhető. E tulajdonsága miatt 100 méter feletti távolságnál is egyből érzékelhető a legkisebb mozdítás is végszerelékünkön.

horgászzsinór fajták fonott zsinór
A fonott zsinór rendkívüli teherbírással rendelkezik. Nulla nyúlása van.

A fonott zsinór fajtái kétféle verzióban készülnek, négy és nyolc szál összefonásával. Az utóbbi ára borsosabb, azonban cserébe egy jóval tartósabb horgászzsinór fajtát kapunk. A nyolc szálas fonottak tökéletes körszövésűek, kevesebb vizet szívnak fel, jobban süllyednek és kevésbé hajlamosak a gubancolódásra.

Nanofil zsinór

A nanofil zsinór egy speciális horgászzsinór fajta. Nem fonott, de nem is monofil horgászzsinór típus. A zsinórban több, párhuzamosan elhelyezett szál található, amelyet egy speciális burkolattal borítanak. Ez a zsinórtípus a legkevésbé elterjedt, leginkább a pergető horgászok használják. Ez a zsinórfajta nyúlásmentes, azonban nem rendelkezik a fonott zsinórok terhelhetőségével, de az azonos átmérőjű monofil zsinóroknál erősebb. A kis súlyú műcsalikat speciális bevonatának köszönhetően jóval messzebbre lehet bejuttatni az ilyen zsinór alkalmazásával. Kevés vizet hord fel, ezért téli horgászatra alkalmas lehet. A csomótűrése alacsony, ezért megfontoltan kell kiválasztani az alkalmazott csomót.

horgászzsinór fajták nanofil zsinór
A nanofil se nem fonott, se nem monofil. A horgászzsinór fajták között speciális.

Legyező zsinór

A legyező zsinórokat a legyező módszert űző horgászok használják. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy nehezek és vastagabbak az átlagnál. Erre a tulajdonságukra azért van szükség, mert a bevetett műlegyek súlya elenyésző. A kis súly elengedhetetlen, hiszen a víz tetején úszó rovarokat imitálják a legyezés szerelmesei. Ezt az apró csalit azonban nem lehetne eljuttatni a megfelelő távolságba, ha a zsinórnak nem lenne súlya. Ez az oka annak, hogy a legyező zsinór a horgászzsinór fajták között a legnehezebb.

horgászzsinór fajták legyező horgászzsinór
A legyező horgászzsinór nehéz, és jóval vastagabb, mint a hagyományos

Damil szakítószilárdság

A horgászzsinór fajták között a szakítószilárdság az, amire a legtöbben figyelnek. Itt szokott az a félreértés lenni, hogy a pl 5 kg-os szakítószilárdságú zsinórral ki lehet e fogni egy 20 kilós halat? A válasz, amit erre lehet adni, az ennyi: Attól függ.

A példánál maradva az öt kilogrammos szakítószilárdság azt jelenti, hogy a zsinór öt kilogrammnyi terhelésnél szakad el. Ez gyakorlattal és jól összeállított felszereléssel szinte a végtelenségig növelhető. Természetesen egy nagyobb harcsát, amelyet fel kell tudjunk emelni a meder aljáról, nem tudunk kifogni, egyszerűen gyenge hozzá a zsinórunk, nagyobb terhelés éri a zsinórt, bármit is teszünk.

De a fentihez hasonló esetek kivételével, megfelelő technikával, jól beállított fékkel, jó végszerelékkel igazán szép halakat terelhetünk partra. A zsinórunk nagy valószínűséggel megsínyli majd a harcot, és az sem kizárt, hogy elszakad. De a szakítószilárdság nem feltétlenül egyenesen arányos a megfogható hal súlyával, de azért számottevő szerepet játszik.

A zsinór eredeti szakítószilárdságához képest ennyi marad meg a kötés után

Horgászzsinór fajták – Milyen horgászzsinórt vegyek?

Ezt nehéz megmondani, nem lehet azt mondani, hogy vedd meg a legdrágább zsinórt, és az biztosan jó lesz. Vegyél figyelembe minden körülményt, ami használat közben felmerülhet. Fontos, hogy vedd figyelembe milyen technikát szeretnél alkalmazni. Fontos e a gyors süllyedés, vagy a nagyon magas szakítószilárdság. A zsinór vastagsága is fontos szempont, azonban nem a legfontosabb. A csomótűrés és a szakítószilárdság fontosabb tulajdonságok. A szerelék összeállításánál törekedj arra, hogy minél kevesebb csomót készíts, és olyan kötést válassz, amelyek kevéssé gyengítik a zsinórod.

Véleményem szerint úgy érdemes a horgászzsinór fajták közül választani, hogy az se túl vastag, se túl vékony ne legyen. Fontos tudni, hogy a zsinórok általában nem méretpontosak, és vastagabbak, mint amiket feltüntetnek rajtuk. De ez általában egyáltalán nem befolyásolja a horgászat eredményességét.

Megfelelően kiválasztott horgászzsinór fajta, megfelelő vastagságban, jó végszerelékkel és megfelelő gyakorlat. Ezek amelyek igazán számítanak a horgászzsinór fajták kiválasztása és a horgászat eredményessége esetében.

horgászzsinór fajták
Rengeteg féle horgászzsinór közül választhatunk

Forrás: